Trump özeleştiri yapmaya başladı

Trump özeleştiri yapmaya başladı

Vakıf Katılım

 

“PİYASANIN ROTASI”

Trump Özeleştiri Yapmaya Başladı…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 7,113,646 – tedaviye pozitif cevap veren 3,292,704 – ölü sayısı 406,413 kişiye ulaşmıştır.

ABD sokak olayları devam ederken, Trump’ın polis şiddetine ilişkin bazı önerileri değerlendirdiği belirtilmiştir. Polisin yüzde 99’u mükemmel ama arada çürük elmalar da olabiliyor açıklaması yapılsa bile Beyaz Saray müdahaleden pişman değil ile durum dengelenmektedir.

Fed’ın sınırsız ve bedava para yaratması sonrasında getiri arayışında ABD borsa endeksleri öne çıkarken, S&P500 endeksi 15 haftanın yükseğinde bulunurken, 2020 yılı kayıplarını silmiştir. ABD önderliğinde küresel çapta devam eden hisse senedi rallisi ana tema olurken, Dolar temasında zayıflama sürmektedir. Petrol fiyatlarında fiyat savaşları tekrar devreye girerken, Suudi Arabistan’ın Haziran’dan sonra gönüllü kesintiye devam edemeyiz açıklaması ile petrol fiyatlarında aşağı yön öne çıkmaktadır.

ECB Başkanı Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın tüm uygun araçları kullanacağını açıkladı. Verilen tepkinin geçici, hedefli ve orantılı olduğunu belirtirken, finansal kriz riski Mart ayından bu yana azaldı.

Dünya Bankası küresel büyüme için %5,2 daralma beklentisini açıklarken, Türkiye için 2020 yılı %3,8 daralma – 2021 %5 büyüme öngörmüştür.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3222 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak pozitif algı için 3000 seviyesi üzerindeki kalıcılık takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,8419 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 altında $1696 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.7840 seviyesi ile 6.80 altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 430.841 seviyesi ile 400 seviyesine yakınsamaktadır.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %0,48 değer kazancı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 171,121 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,711 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 2,377,954 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (989) 900 kişi üzerine çıkmıştır.

Bakan Koca: Vaka sayısında, maske ve mesafe kuralına uyulması şartıyla önü kesilmesi kolay bir hareketlilik var. İyileşen hasta sayımızda ciddi artış gerçekleşti. Solunum desteğine ihtiyaç azaldı. Yoğun bakım hasta sayısı yükselişte. TEDBİR AZALIRSA, TEHDİT ARTACAK.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

  • Koronavirüs musibeti sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı etkiledi. Bunun bir çok yönlü meydana getirdiği zararlar var. Başta ABD olmak üzere, Rusya, Çin büyük zararlar gördü. ABD’de 45 milyon işsizden bahsediliyor. Türkiye’de hamdolsun biz kendi durumumuza baktığımızda Türkiye dünyada bir numara. Büyümede 4,5 gibi bir oranı yakalamak üzere. Terörle mücadele de de salgınla mücadeleye de devam ediyoruz. 102 ülkeye yardımlar gönderdik.
  • “Sağlık turizmiyle mevsimlik turizmdeki açığımızı kapayacağız”
  • “Hedefimiz 30 büyükşehirin 30’una da şehir hastanesi yapmak”
  • Yatırımların durması diye bir şey kitabımızda yazmıyor, yazmayacak. Yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu yıl sonuna kadar 15 kadar daha baraj açılışı yapacağız. Bu arada bir de temelini atacağımız barajlarımız var. Ilısu’dan yıllık gelirimiz 1,5 milyar olacak. Gerek sulama, gerekse enerji noktasında özellikleri olan bir yer. Ilısu’nun da hakkını teslim edelim. Ilısu Barajı’nın adını da Veysel Eroğlu adını oraya verdik. Hizmet siyasetine öncelik veren bir ülkeyiz. Halk siyasetçiden hizmeti bekler. Buna biz mecburuz.
  • “SİHA ve İHA’lar olmasaydı terörle mücadelede beklenen başarıyı kesinlikle elde edemezdik”
  • “Enflasyon da tekrar düşüşte” 5,5 milyon dar gelirliye biner lira veriyoruz, buna kalkıp Bay Kemal ne verdiniz ki diyor. İkinci çeyrekte biraz sıkıntılı olacak ama 3-4’te bu işi toparlayacağız. Faiz aşağı doğru çekildi. Enflasyon da tekrar düşüşte. Yatırımcılarımız hadi bakalım buyrun yatırıma.
  • “Haksız fiyat artışlarını MASAK inceleyecek”
  • “Libya’da ABD-Türkiye arasında yeni bir dönem başlayabilir” , “Hedef Sirte’nin çevresini alarak Sirte’yi kontrol etmek”
  • “Hafter her an sürecin dışına atılabilir”
  • “Trump, ANFİFA konusuna hakim olduğunu söyledi”
  • “Yunanistan çıkmış kurusıkı atıyor, sen kiminle dalga geçiyorsun? Haddini bil”

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı