AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda kazananlar açıklandı

AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda kazananlar açıklandı

Vakıf Katılım

AMORF Tasarım Yarışması Ödül Töreni yanında, “Doğal Taş Gala Gecesi Efes’ 22” temasıyla kapsamı genişletilen gecede, 7 kategoride en fazla ihracat yapan 35 firmaya da farklı kategorilerde “İhracat Başarı Ödülleri” verilirken, Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülü de İsmail Alimoğlu’na takdim edildi.  

Ödül alan 35 firma 2021 yılında EMİB’in 1 milyar 80 milyon dolarlık ihracatının 242 milyon dolarlık büyük dilimini gerçekleştirdi. İlk 5 firma ise ülkemize 80 milyon dolar kazandırdı.

Üçüncüsü düzenlenen AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması profesyonel kategoride 237, öğrenci kategorisinde 168 ve sınırsız kategorisinde 15 başvuru olmak üzere bu yıl toplamda 420 başvuru alırken 6 adet proje ödülün sahibi oldu. Sınırsız kategorisinde ise ödüle layık tasarım bulunamadı. Üretim Desteği ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü ödülleri final gecesinde kazananlar açıklandıktan sonra kazananlar ile yapılacak mülakatlar sonrasında sahiplerini bulacak.

Doğal taş sektörü AMORF ile katma değer yaratıyor: Mimar, tasarımcı ve ihracatçılar Efes Antik Kentinde bir araya geldi

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Bu yıl yine, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Efes Antik Kentinde sektörümüze değer katan mimar, tasarımcı ve ihracatçılarımızla buluşmanın gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyanın akın akın ziyaret ettiği, hayran kaldığı Antik Kentlerimiz, Türk doğal taşının her çeşidini, sanatın, mimarinin, tasarımın en üst noktasını simgeleyen gurur kaynaklarımız. AMORF Tasarım Yarışmamız, Türk doğal taşlarımızın yapılarda daha yoğun kullanılması için Doğal taş sektörümüzle mimarlar ve tasarımcılar arasında köprü görevi görmek amacıyla 3 yıl önce başladı. Yarışmamız, doğal taşa gönül vermiş herkese kapısını açmış konumda.” dedi. 

Türkiye geneli işlenmiş ürün ihracatında hedef yüzde 80 

Doğal taş sektöründe işlenmiş ürün ihracatını Türkiye genelinde yüzde 80, Ege Bölgesi’nde ise yüzde 90’a çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Profesyonel, öğrenci ve sınırsız kategorilerinde 400’ün üzerinde başvuru aldık. Anlayacağınız yarışmamız klasik bir mimarlık yarışması değil. Tasarım ve üretimle ilgili tüm bölümlere açılmış, doğaltaşın hayatın her alanında kullanılmasını hedeflediğimiz bir yarışma. Yarışmamızda yer alan tasarım projelerinde dünyanın ve bizim önceliğimiz sürdürülebilirliği de gözetiyoruz. Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması, çevre dostu olma ve çevre kurallarına uygunluk sağlaması bizim için çok önemli bir kriter.”

Tasarımcılar için bir dönüm noktası

İbrahim Alimoğlu, geçen sene dereceye giren yarışmacıların tasarımlarını Ege İhracatçı Birlikleri desteğiyle ürettirme fırsatı elde ederken, dünyanın önde gelen okullarında yurtdışı eğitim bursu şansı yakaladığını vurguladı. 

“Nakdi ödüllerden ziyade üretim desteği, yurtdışı eğitim bursu ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü ödülleri yarışmacılarımızın gelecekleri için çok önemli. Finale kalan projeler arasından seçilen bir projeye 1 yıllık ürün ve iş geliştirme mentörlüğü sağlıyoruz. Tecrübe aktarımı, hem yeni insanlar tanımalarını sağlayacak hem de kariyerlerinde onlarca adım ileri taşıyacak. 2020 yılında doğal taş sektöründe ilk kez işlenmiş ürün ihracatımız 1 milyar doları aştı. 2021 yılında yüzde 21’lik artışla 1 milyar 283 milyon dolara çıktı. 2021 yılında Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 61’e yükseldi.” 

Dünya AMORF’u konuşacak

Alimoğlu, “2022 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye geneli doğaltaş ihracatı yüzde 2,7 artışla 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İşlenmiş ürün ihracatı ise 9 aylık dönemde yüzde 16 artışla 1 milyar 59 milyon dolara yükseldi. İşlenmiş ürün ihracatının payı yüzde 66 olarak gerçekleşti. Doğal taş ihracatımızda işlenmiş ürünlerin payı bu yıl yüzde 5 artmış durumda. Tasarım Yarışmamız, sektörün katma değerli ürün ihracatına önemli katkılar sağlıyor. Yarışmamızın önümüzdeki sene Türkiye sınırlarını aşarak, dünya tasarımcılarına da duyurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu. 

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden 242 milyon dolarlık teşekkür

İbrahim Alimoğlu, “Ödül alan 35 firmamız 2021 yılında Birliğimizin 1 milyar 80 milyon dolarlık ihracatının 242 milyon dolarlık büyük dilimini gerçekleştirdi. İlk 5 firmamız ise ülkemize 80 milyon dolar kazandırdı. ” dedi.

Çetinkaya: Sektörün güvenle yarınlara bakmasını, bu sektörün gençler tarafından daha fazla tercih edilmesini istiyoruz

 Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Yarışmaya katılan öğrenci kardeşlerimiz yarışma için çok önemli projelerle başvurularını yaptı. Aslında bu işin geleceğinde yer almak için ilk adımlarını atmış oldular. Bizler de uzun yıllardır bu sektörde faaliyet gösteren yatırımcılar olarak onların önlerini açmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Öte yandan Türkiye’de madenciliğin algısını değiştirmek, bu işin sürdürülebilir, çevreye duyarlı yapılabileceğini göstermek istiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla sektörün güvenle yarınlara bakmasını, bu sektörün gençler tarafından daha fazla tercih edilmesini istiyoruz. Bu kapsamda göreve geldiğimiz günden bu yana Türkiye’nin geleceği olduğuna inandığımız madencilik sektörünü bilimsel verilerle her ortamda anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.

 

AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması Ödül Töreni ve Doğal Taş Gala Gecesi Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem ÇETİNKAYA, Selçuk Kaymakamı Ekrem İNCİ, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak ESKİNAZİ, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim ALİMOĞLU, Afyonkarahisar İscehisar Belediye Başkanı Ahmet ŞAHİN, MADEN SANAYİİ İŞVERENLERİ   SENDİKASI  (MASİS) Yönetim Kurulu Başkanı Naci İLCİ, TOBB Madencilik Meclisi Meclis Başkanı İbrahim Halil KIRŞAN, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali EMİROĞLU, Türkiye Mermer ve Doğaltaş Makineleri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi ŞİMŞEK, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali ÇELİKTEN, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) Genel Müdür Yardımcısı Kazım ÖZGÜR, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim AYDINDAĞ katılımıyla gerçekleşti.

 

AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması profesyonel kategori kazananlar;

 

Profesyonel kategori birincilik ödülü kazananı Muhammed Saner Öztürkler

Profesyonel kategoride ikincilik ödülü kazananı Kemal Şaylı

Profesyonel kategoride üçüncülük ödülü kazananı Şevin Özoğuz ve Yahya Yusıflı

 

AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması öğrenci kategori kazananlar;

 

Öğrenci kategorisi birincilik ödülü kazananı Efe Yıldırım

Öğrenci kategorisinde ikincilik ödülü kazananı Egemen Şendur

Öğrenci kategorisi üçüncülük ödülü kazananı Ekin Yüksel

 

Not: Profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü almaya hak kazanan yarışmacılarımız Şevin Özoğuz Floransa'da  Dedalo Building Lab  isimli mimarlık  ofisinde Erasmus stajı yaptığı  ve Yahya Yusıflı da kendi  start-up şirketini kurmak üzere New York'ta bulunduğu için gecemize katılım sağlayamadı.


Hibya Haber Ajansı