Çin’in salgınla mücadeledeki zaferinin sırrı

Çin’in salgınla mücadeledeki zaferinin sırrı

Vakıf Katılım

(İlkbahar yaklaşırken Fujian eyaletinin Longyan bölgesindeki bir çay bahçesinde sakura çiçekleri açmaya başladı)

Çin’deki Covid-19 salgınıyla mücadele çalışmaları geride kalan 3 yıllık süreçte bir mucize yarattı.

(Guizhou eyaletine bağlı Congjiang bölgesindeki sağlık personeli köylülerin sağlık durumunu öğreniyor)

Salgının ortaya çıkmasından bu yana, merkezinde Xi Jinping’in bulunduğu Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, halkın yaşamını daima en üstte tutarak, Çin halkının sağlığını etkin bir şekilde korudu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, sadece 2020-2021 yıllarında dünya genelinde salgın kaynaklı vefat sayısı 15 milyona yaklaştı.

Büyük bir nüfusa sahip Çin’de ise salgınla mücadele çalışmaları azami verimlilikle yürütüldü, milyonlarca kişinin salgın nedeniyle yaşamını yitirmesinin önüne geçildi ve tüm insanlığın salgının üstesinden gelmesine de önemli katkı sağlandı.

(Ağustos 2021’de Çin’in Filipinler’e sağladığı üçüncü grup Covid aşısı başkent Manila’ya ulaştı)  

Çin, salgını kontrol almak için çalışırken, diğer ülkelerin salgınla mücadele çalışmalarına da destek sağladı. Çin, Mayıs 2022 itibarıyla 153 ülke ve 15 uluslararası örgüte 4 milyar 600 milyon  koruyucu giysi, 18 milyar adet test kiti, 430 milyar maske ve 2 milyar 200 milyon aşı sağladı.

(Başkent Beijing’deki bir aşı noktası)

Çin, Kasım 2022’den itibaren salgın tedbirlerini aşamalı olarak gevşetti. Ülkedeki durumu ağır olan 800 bin hasta dahil olmak üzere 200 milyondan fazla kişi tedavi gördü.

(Jiangsu eyaletinin Lianyungang kentindeki bir fabrika)

Çin’de salgın kaynaklı ölüm oranı dünyanın en düşük seviyesinde kaldı. Çin, salgınla mücadelede önemli ve dev bir zafer kazandığı gibi, insanlık tarihinde mucize yarattı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı