Uluslararası piyasalar

Uluslararası piyasalar

Vakıf Katılım

Yurt içi piyasalar 30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle bugün kapalı olacak. Yatırımcılar, ekonomik büyümeyi yavaşlatsa bile yükselen enflasyonu dizginleme sözü veren Fed başkanının ve diğer bazı küresel merkez bankacılarının yorumlarını değerlendirmeye devam ederken, piyasaların genel odağı cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verilerinde bulunuyor. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    15:00 Almanya – TÜFE Önem: Orta

•    17:00 ABD – Jolts İş Olanakları Endeksi Önem: Yüksek

Türkiye

Dün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,4 artarak 18 milyar 551 milyon dolar, ithalat %41,4 artarak 29 milyar 240 milyon dolar oldu. Öte yandan, Türk-İş Ağustos ayı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre, açlık sınırı yeni asgari ücreti 1.390 TL aştı. Ağustos'ta yıllık mutfak enflasyonu ise %119,11 olarak kaydedildi. Açlık sınırı 6 bin 890, yoksulluk sınırı 22 bin 442 lira olarak izlendi. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 9 bin liraya ulaştı. Bugün yurt içi piyasalar 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle kapalı olacak.

Euro Bölgesi

Avrupa hisseleri pazartesi günü düşerken tahvil getirileri yükseldi. Yatırımcılar Fed’in en üst düzey politikacısından gelen şahin açıklamaları ve Rus gaz tedarikinin önemli bir hattının yakında kapatılacak olmasını yeni haftanın ilk işlem gününde fiyatlamaya devam etti. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri rekor yüksek enflasyonla mücadele için gelecek toplantıda 50 baz puanlık, hatta 75 baz puanlık faiz artışına dair sinyaller vermişti. Diğer taraftan Euro Bölgesi'nin bu hafta Rusya'dan gelen önemli bir gaz tedarik hattındaki planlı olmayan bakım sürecinin yol açacağı, yaklaşan enerji krizini atlatma kabiliyetine ilişkin endişeler devam ediyor. Moskova destekli enerji devi Gazprom'un önemli Nord Stream 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya olan doğal gaz akışını, 31 Ağustos ve 2 Eylül tarihleri arasında durdurması bekleniyor.

ABD

Küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın eylül toplantısında 75 baz puan faiz artıracağına yönelik fiyatlamaların güçlenmesiyle negatif bir seyir izleniyor. ABD'de pay piyasaları bu hafta negatif bir seyir izlerken, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi başta olmak açıklanacak makroekonomik veriler önem arz ediyor. Makroekonomik verilerin ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin karışık sinyaller vermesi piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ederken, Fed yetkililerinin hafta boyunca yapacakları sözle yönlendirmelerin de piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. ABD hazine tahvil getirileri, hükümet tahvillerindeki satışların hız kazanmasıyla pazartesi günü yükseldi. Kısa vadeli Fed politika beklentilerine daha duyarlı olan iki yıllık hazine tahvilinin faizi %3.391'den %3.42'ye yükseldi.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı