Sanayi üretimi Mart ayında ani duruş etkisini gösteriyor

Sanayi üretimi Mart ayında ani duruş etkisini gösteriyor

Vakıf Katılım

Türkiye’de Mart ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %2 daralırken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %7,1 oranında azalma göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %1,3 oranında daralma gerçekleşmiştir.

 

Pandemi etkisi ile beraber ani duruş gösteren üretimde yavaşlamanın boyunu tahmin etmek zordu. Gelen veriler, beklenenden daha sert bir daralmaya işaret ediyor. Mart ayının başında yaşanan etki biraz daha global çaptayken, Mart’ın ikinci yarısı ile beraber kapanma etkileri ve buna bağlı olarak üretim durması bizim açımızdan da geçerli bir hale geldi. Yıllık bazdaki %2 daralma da bunu yansıtır şekilde… Mart verilerinin başlangıç etkilerini göstermesi açısından, asıl pandemi etkilerinin görüldüğü Nisan ayı daha sert duruş etkisine işaret edecektir. 1Ç20 GSYH büyümesi açısından, ekonomik faaliyetin güçlü olduğu ilk 2 aylık dönem kurtarıcı bir etkiye sahip olacaktır. Ancak Nisan ve duruma göre Mayıs verileri 2Ç20 dönemindeki daralmanın boyutunu numerik olarak ortaya serecektir.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %2,2 daralırken, yıllık bazda %5,6 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %7,5 daralma görülürken, yıllık bazda ise %1,9’luk daralma gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %5,7 daralma görülmüş, yıllık bazda ise daralma %0,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %14,5, dayanıklı tüketim malı %11,8, dayanıksız tüketim malı %7,5, enerji %4,7 ve ara malı %3,7 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %16,6, sermaye malı %6,8, dayanıksız tüketim malı %3, enerji %1,1 daralırken ara malı %2,1 artmıştır. Özellikle dayanıklı tüketim malı ve sermaye malındaki azalma dikkat çekmektedir.

 

Nisan ayına dair gelecek veriler pandemi etkisini daha derin yansıtacak ve 2Ç20 dönemindeki daralma ile ilgili biraz daha fikir verecektir. Mayıs muhtemelen daha stabil olacaktır, ancak ekonomideki kapanmaların etkisi halen geçerli olduğundan yine daralmaya işaret edecektir. Dış talepteki hasar etkisinin devam etmesi, üretim eğilimlerinin de yavaşlatacaktır. Bu nedenle net ihracatın da büyümeye eksi katkı vereceği bir çeyrek olacaktır.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı