M1 para arzında 20 ayın rekorunu kırdı

M1 para arzında 20 ayın rekorunu kırdı

Vakıf Katılım

Temmuz ayında, ekonomik konjonktürel dalgalanmaların bir göstergesi olarak kabul edilen M1 para arzında son 20 ayın en hızlı büyüme oranı kaydedildi.

Verilere göre, temmuz ayında sosyal finansman ölçeği, geçen yılın aynı ayına göre 406 milyar 800 milyon yuan artarak, 1,69 trilyon yuana ulaştı. RMB üzerinden verilen kredilerin miktarı da 992 milyar 700 milyon yuan arttı. Para arzı bakımından, temmuz ayında geniş para arzı M2, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artarken, dar para arzı M1’de de yüzde 6,9 artış kaydedildi.
 
China Minsheng Bank’in baş araştırmacısı Wen Bin, bu göstergelerin, işletmelerin sermaye kullanımındaki etkinliklerinin arttığını gösterdiğini belirtti. Wen, “Temmuzda M1’in büyüme hızı, Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak yüzde 6,9 ile rekor kırdı. Bu, aynı zamanda ekonominin istikrarlı şekilde toparlanmaya devam ettiğini de gösteriyor” ifadesini kullandı. Wen, yılın ikinci yarısında para politikasının odağının yapısal iyileşmeye yöneleceğine dikkat çekti.
 
Wen, “Bir yandan işletmelerin büyümesine ve istihdamda istikrarın korunmasına destek vermek için toplam finansman hacminde makul düzeyde artış sağlanacak. Diğer yandan da reel ekonomiyi doğrudan etkileyen para politikası araçları verimli olarak kullanılarak imalatçılık sektörü ile KOBİ’lere ve mikro ölçekli işletmelere verilen destekler artırılacak. Finansal riskler önlenerek ekonominin toparlanması için güvenli, istikrarlı ve sağlıklı bir finans ortamı oluşturulacak” diye konuştu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı